30.3.06

La maternitat d'Elna a Mataró

L'exposició "La maternitat d'Elna, bressol de l'exili (1939-1944)", signaugurarà a Mataró, el proper dia 7 d'abril a les 19,30h. a l'Ateneu Caixa Laietana, sala d'exposicions (carrer de Bonaire, 3-5, 2n.), i hi serà fins el 7 de maig.
L'autora del llibre, Assumpta Montellà, farà una conferència a la sala d'actes de la Caixa Laietana el divendres 21 a les 19,30h.

29.3.06

La maternitat d'Elna a Cardedeu

El passat dia 23 de març a les 21’00 hores, a l’Ajuntament de Cardadeu, es va fer la presentació de la recerca d’Assumpte Montellà, escriptora mataronina i que va culminar amb la publicació del llibre La maternitat d’Elna. Bressol dels exiliats, sobre l’Elisabeth Eidenbenz, del qual n’és l’autora.

Foto: Carme Cuadras, Assumtpe Montellà al sopar de dones del Pla d'en Boet
Portada del llibre

Allà hi érem unes quantes de nosaltres, i ens va emocionar que l’Assumpte va agraí el suport a la vocalia de les dones del Pla d’en Boet de Mataró. La maternitat d’Elna, és una història de dones soles i solidàries, és una història de gènere. Com diu l’Assumpte, cal passar pàgina, però no una pàgina en blanc, hem de passar una pàgina escrita de la nostra història.

Ens va donar les gràcies per haver-la convidada, no cal dir que per nosaltres va ser un honor, ens ha dit que el proper 8 de març vindrà, però no com a convidada, si no com una més. I nosaltres l’esperem.

L’exposició que es pot veure al Palau Robert de Barcelona, vindrà a Mataró properament, segur que no defraudarà les expectatives de ningú, no cal dir que nosaltres la recomanem molt.
Elisabeth Eidenbenz en una fotografia recent

24.3.06

L'esperança trencada


En motiu del dia 8 de març, dia internacional de la dona treballadora, la Vocalia de Dones Laia l’Arquera del Pla d’en Boet, varem fer una exposició fotogràfica, i la varem anomenar: “Esperança trencada. Vivències de les dones en temps de guerra i postguerra”.

Ha estat un treball col·lectiu i molt gratificant de totes nosaltres. L’exposició va estar al Centre Cívic del Pla d’en Boet del 27 de febrer al 20 de març. I ara hem passat el material a les nostres companyes, de la Vocalia de les Dones de Rocafonda, de manera que els qui us l’hagueu perduda teniu una altra oportunitat.

L’esperança trencada

L’omissió històrica de 40 anys de dictadura havia ignorat no només a les dones sinó a la societat espanyola de la II República, a tota aquesta gent que havia protagonitzat la lluita antifeixista.

La Guerra Civil va representar un moment crucial en la vida de les dones espanyoles, una clara mostra de la seva capacitat de donar resposta col·lectiva davant l’amenaça feixista, la seva capacitat d’organitzar-se i el seu compromís polític. L’aixecament militar va canviar la vida quotidiana d’aquestes dones. Va ser un moment dinàmic, fins i tot algunes d’elles ho consideren com un moment de llibertat perquè podien desenvolupar un potencial fins a aquell instant paralitzat.

Al llarg dels tres anys de la guerra, les dones van trencar moltes de les limitacions que tenien: van passar a mobilitzar-se en els espais públics, en els treballs, en la reraguarda i en els fronts, van crear una agenda pròpia com dones antifeixistes, dones lliures.

Van prendre el poder en aquests tres anys, van conquistar la paraula a través de revistes editades per dones que parlaven de la guerra, de les seves pròpies qüestions, del seu paper en la resistència durant la guerra.

Després, va arribar la dictadura, el silenci, la negació, la denigració de les dones i l’ús de la dona en la política de desqualificació de la República pel franquisme. Una crònica difamatòria que, de passada, va eliminar tots els seus drets civils. Van ser dones silenciades, però els valors no es van perdre, sinó que es van transmetre de mares a filles, de generació en generació.

La història de la repressió que es va exercir sobre les dones es diferencia de la història dels homes; les execucions, la presó, l’exili, la crema de llibres, van arribar a tots els lluitadors per la llibertat. Però les dones van patir violacions, van conèixer l’oli de fetge de bacallà, el tall de cabell com a escarni públic, la reeducació dels seus fills i les presons religioses. I a més, les dones hagueren de patir el patiment que els és propi: ser culpable de ser dona, vídua o mare del "vençut.”

Les dones que van veure la seva esperança trencada, no van fer altra cosa que defensar una causa justa i van rebre, per contra, odi i mort, caigudes en el fang, silenciades en les seves arrels. Però, les arrels mai moren, brollen i l’esperança reviu.

Amb la col·laboració: Associació de Veïns Pla d’en Boet i Ajuntament de Mataró Arxiu municipal.

Tags BloGalaxia: ,
Tags Technorati:
, ,


21.3.06

Benviguda

La Vocalia de Dones Laia l’Arquera de l’Associació de Veïns del Pla d’en Boet de Mataró, iniciem aquest bloc amb la intenció de donar a conèixer les nostres activitats, reflexions, inquietuds.

Volem una Vocalia dinàmica on hi càpiga tothom, i tots ens hi sentim còmodes, és una Vocalia jove i amb ganes de treballar, pel barri, per les dones i amb estreta col.laboració amb totes les altres entitats dels barris de Mataró, que treballen des de fa anys, per tal d’aconseguir la plena igualtat de les dones en la societat i que permeti el seu desenvolumpament com a persones.

Som conscients que aquesta és una tasca difícil i sobretot de llarg abast, és per això que tot allò que fa referència a la comunicació per tant, a la millor difusió de les idees i les activitats cal que sigui un instrument útil i a l’abast de tothom, amb aquesta vocació oberta i participativa neix aquests bloc.

Des d’aquí, cridem especialment a les dones del barri, i també a totes aquelles que ho vulguin a participar de forma activa i creativa.


Tags Technorati: , , , ,
Tags BloGalaxia:
, , , ,