21.4.06

El càncer de mama s'ha de prevenir

Una amiga ens fa arribar aquesta presentació que ens ha semblat interessant: el càncer de mama es pot prevenir. Cal que tots i totes en siguem conscients, per desgràcia encara hi ha moltes dones que en moren.

16.4.06

Setmana cultural 2006 Associació de Veïns Pla d'en Boet


dissabte 22 a les 20 h. Cant coral a l’espai 1
a càrrec de la “Coral La Nota”

diumenge 23 a les 20h. TEATRE a l’espai 1
“Alguien ha visto a mi gata?”
a càrrec del grup VICUS de Vilassar de Mar

dilluns 24 de 17 a 19h. fins al dimecres a l’espai 5
Exposició i demostració de: puntes de coixí, punt de creu i estampació de roba. A càrrec de les avies del casal

dimecres 26 a les 20h. CINE FORUM a l’espai 1
Tema: la prostitució amb la pel·lícula, “Yo puta”.
Debat a càrrec de Cristina Simó i Amparo Ardany

dijous 27 a les 20h. CONCERT a l’espai 1
“ULTIMO MOMENTO” Rock Band
amb la participació especial dels alumnes del curs de guitarra.
A les 19,30h. Inauguració de l’exposició de pintures dels alumnes de l’escola de Joan Pau Blanch Ribó

divendres 28 a les 20h., ANEM A BALLAR!! A l’espai 1
Diada de portes obertes als balls de salsa, country i sevillanes.

dissabte 29 a les 17,30 h. CERCAVILA amb els gegants del barri. Sortiran del Centre Cívic.
A les 18,30h. CONTES INFANTILS A la plaça del C.C. a càrrec de “Borrón y cuento nuevo” Nieves i Dani.
A les 20 h. TEATRE a l’espai 1
“ Quince años después”
A càrrec del grup “ L’ESBARJO D’EN BOET”


ENTRADA LLIURE


Col.labora

8.4.06

Treballem per evitar rols sexistes en els infants

Escoles bressol de Barcelona treballen per evitar rols sexistes en els infants

dimarts 28 març 2006

MÒNICA BERNABÉ. Barcelona Disset escoles bressol públiques de Barcelona han començat un projecte pilot per evitar els rols sexistes entre els infants des que tenen pocs mesos. Estan observant els comportaments diferenciats de nenes i nens, i prendran mesures contra possibles actituds estereotipades de sexe que puguin detectar. Així es plantegen des de modificar el tipus de joguines i contes infantils que hi ha en aquests centres, fins als colors que s’utilitzen, i l’actitud del professorat. El projecte és una iniciativa de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, i és el primer cop que es du a terme. Llars d’infants de Terrassa també s’hi han interessat.

La iniciativa és totalment pionera perquè, segons Judit Rifà, coordinadora del projecte, mai no s’havia treballat en aquest sentit amb infants tan petits. Parteixen de la base que nenes i nens tenen actituds iguals quan són nadons de pocs mesos, però gradualment «adquireixen comportaments sexistes a partir del patró que observen en els adults», explica Cecília Peraza, també responsable de l’experiència pilot. Les escoles bressol implicades en el projecte han fet filmacions de nadons de quatre a dotze mesos, enquestes als pares i mares sobre les joguines que compren als infants, i sobretot molta feina d’observació. I ja han pogut detectar alguns comportaments clarament sexistes entre els infants. Per exemple, a partir d’una determinada edat les nenes juguen amb joguines vinculades amb el rol tradicional de les dones, i els nens, amb el dels homes. Així mateix, els nens tendeixen a ocupar més espai, mentre que les nenes són més cohibides. I el professorat també adopta una actitud més protectora i utilitza un llenguatge amb més diminutius quan s’adreça a les nenes que no pas quan ho fa als nens.

I tot això com es pot evitar? Rifà explica que primer estan fent una feina d’observació per després proposar canvis. A tall d’exemple diu que, «si les nenes juguen a cuinetes per imitació de les mares i els nens a jocs violents, potser caldrà plantejar-se eliminar determinades joguines molt sexistes» de les llars d’infants. Així mateix, continua, «si algunes escoles bressol tenen bicicletes blaves per als nens i de color rosa per a les nenes, potser caldrà plantejar-se comprar bicicletes d’un mateix color per a nens i nenes». Amb tot, admet que el procés serà lent i que, de moment, només afectarà les escoles que s’han implicat en el projecte.