10.9.09

Violència de Gènere
Mesures d’autoprotecció per a dones que pateixen violència masclista en l’àmbit de la parelladimarts 1 de setembre de 2009
El Programa de Seguretat contra la Violència Masclista (Dep. Interior, Relacions Institucionals i Participació ) ha començat a distribuir 50.000 exemplars de l’opuscle Mesures d’autoprotecció per a dones, que inclou un seguit de recomanacions per afrontar una situació de violència masclista en l’àmbit de la parella en qualsevol de les seves fases: des d’aprendre a detectar-la fins a saber com actuar quan ja s’ha produït l’agressió o quan ja s’han dictat mesures judicials de protecció.
La distribució d’aquest opuscle de funció preventiva respon a l’augment estadístic de casos de violència masclista a l’estiu ja que és precisament durant els mesos de juny, juliol i agost quan es produeixen el 28% de procediments de l’any. Així, durant els mesos de vacances hi ha un augment de gairebé 200 casos, increment que es detecta en major mesura a les regions policials més poblades.
En total, Interior ha editat 50.000 còpies de l’opuscle, 25.000 en català i 25.000 en castellà, que s’estan distribuint a les comissaries, ambulatoris, hospitals i centres municipals d’atenció a la dona. Hi ha la previsió de publicar-lo també en francès, angles i àrab, amb la finalitat d’arribar a totes les dones que viuen a Catalunya independentment de la seva procedència.
La campanya informativa s’emmarca dins dels drets a la informació i a la protecció i té com a principal objectiu que les dones que esdevenen potencials víctimes de delictes puguin desenvolupar estratègies d’autoprotecció que minimitzin el risc. D’aquesta manera la prevenció pot fer que les dones que pateixen violència masclista en l’àmbit de la parella siguin conscients dels perills que corren.
L’opuscle del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista recomana trucar al telèfon d’emergències de la Generalitat 112 en cas de ser víctima d’una agressió. Així mateix, el document recull recomanacions i mesures d’acció a portar a terme en qualsevol de les fases d’una situació de violència.
-Com detectar i distingir les estratègies de control i aïllament que exerceix la parella, les accions intimidatòries i les agressions.
-Definició i valoració de la violència masclista en l’àmbit de la parella, destacant la importància de demanar ajuda i matisant l’amplitud de possibles abusos que aglutina la violència masclista: sexuals, físics, econòmics i psicològics.
Com informar-se, preparar-se i protegir-se abans d’una agressió: contactar amb serveis d’atenció a la dona i estar preparada per marxar en qualsevol moment a casa d’una persona de confiança, deixant una bossa amb tot el que es consideri necessari, etc.
-Com actuar en el cas que la víctima cregui que pot començar un episodi de violència: tancar-se en una habitació, demanar ajuda (112), allunyar-se de les habitacions on hi ha objectes perillosos o protegir-se les parts més vulnerables del cos, entre altres accions.
Què fer quan ja s’ha produït l’agressió: trucar al telèfon d’emergències 112, buscar un lloc segur, demanar informe de lesions al metge i no tocar res del lloc on s’ha produït l’episodi de violència per tal de conservar les proves.
Com actuar en cas que no es convisqui amb la persona maltractadora i/o en cas que es tinguin fills i filles: no quedar a soles amb la persona maltractadora, evitar donar dades personals de contacte, avisar a l’escola quines són les persones autoritzades per recollir els fills, etc.
Què s’ha de fer quan ja s’han dictat mesures judicials de protecció: informar persones de l’entorn que puguin avisar la víctima, portar a sobre la còpia de l’ordre de protecció i trucar al 112 si s’incompleix l’ordre de protecció.
Clica aquí per veure l’opuscle sencer